boekomslag voorzijdeBoek Van moment naar muziek – 15 cruciale gebeurtenissen in de geschiedenis van de popmuziek, Uitgeverij Aspekt (december 2013)

Een melig moment in de studio, een toevallige ontmoeting op het treinstation, een spontane samenzang tijdens een huisfeest, een handgeschreven briefje op het prikbord van een middelbare school. Op zich niets bijzonders. Maar achteraf gezien hebben juist deze gebeurtenissen het leven van een artiest of band compleet veranderd en hebben ze vervolgens een grote impact gehad op miljoenen luisteraars wereldwijd. In dit boek is zoveel mogelijk informatie van deze allesbepalende momenten verzameld, aangevuld met historische luistertips, waardoor de lezer het gevoel krijgt er ‘bij te zijn geweest’. Vijftien cruciale momenten en andere interessante anekdotes passeren de revue. Een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de popmuziek: van een hotelkamer in het San Antonio van de jaren dertig (Robert Johnson) tot een grunge-club in het Seattle van de jaren negentig (Pearl Jam). Voor de echte muziekliefhebber!

Recensie Bert Heerink (Vandenberg): ‘Robert Johnson schrijft in 1937 het prachtige ‘Love in Vain’. Daarmee lost hij zijn belofte in aan een voormalige vriendin, Willie Mae Powell, met wie hij eerder een kortstondige relatie had, een song aan haar te wijden. Het is 1990 en 53 jaar later als documentairemakers van het Engelse Channel 4 een interview hebben met Willie Mae die pas dán voor het eerst het voor haar geschreven nummer hoort… En dát noemt de schrijver een ‘kleine voetnoot’! Het belooft een schat aan ‘grote weetjes’ in dit geweldige muziekdocument…’

Recensie Henny Huisman: “Wat een machtig muziekboek, dit leest als een goede song! Echt een aanrader voor iedereen die echt van muziek houdt maar dan 3x XL!”

Recensie Frédérique Spigt: “Als Ivan Vaughan Paul McCartney in juli 1957 niet had meegenomen naar een kerkfeest waar The Quarry Men Skiffle Group speelde met John Lennon, waren er wellicht nooit geen Beatles geweest. Ivan, vriend van McCartney: ‘A massive thing came out such a minor event’. Geweldige anekdotes en historische gebeurtenissen die de muziekgeschiedenis bepaalden. De allergrootsten bijeengebracht, in een heerlijk boek!”

Recensie Erwin Java (Cuby & the Blizzards): “Begin jaren 80 werd ik gevraagd om mee te doen met een sessie. Ik was toen op tournee met Herman Brood & Wild Romance. Dit gaf ik ook te kennen: dat ik vanwege deze tour krap in de tijd zat. Ik wilde echter wel even weten met wie ik samen had kunnen spelen. Dit bleken ene Billy Cobham en Michael Brecker te zijn. Twee hele grote coryfeeën uit de jazz en fusionmuziek… maar daar had ik op dat moment geen idee van want… pas jaren later toen ik op het Conservatorium zat (en bij Cuby & the Blizzards speelde: ook niet verkeerd) begreep ik wat voor kans ik misschien gemist had. In dit onderhoudende boek staat, goed gedocumenteerd, beschreven hoe dit soort toevalligheden wèl tot muziekhistorische mijlpalen hebben geleid. Een aanrader.”

Recensie Henk Westbroek: “Dit boek bewijst dat je op het stellen van voor de hand liggende vragen de meest boeiende antwoorden kunt krijgen. Een aanrader!”

Recensie Ernst Jansz (Doe Maar): “Een verrukkelijk boek. Zeer goed gedocumenteerd en dat is aan mij zeer wel besteed. Heerlijk om te lezen. Het hoe en waarom, de ongelofelijke loop der dingen. Wetenswaardigheden, feiten, hoe kleiner hoe liever. Smullen!”

Klik hier voor meer informatie, recensies van bekende Nederlandse muzikanten en een gratis voorproefje.