Op 12 maart 1983, vandaag precies 34 jaar geleden, bereikte de single Burning Heart de 39e plek van de Amerikaanse hitlijst. Heel knap voor een band die op dat moment nog maar twee jaar bestond! Maar dat was niet het enige wapenfeit van Vandenberg. Zo werd het debuutalbum opgenomen in de studio van Jimmy Page, trad de band in Engeland op als voorprogramma van Michael Schenker, in Amerika als voorprogramma van (achtereenvolgens) Ozzy Osbourne en KISS en werd tweemaal als headliner in Japan getourd! Bij één van de optredens die Vandenberg in Amerika als headliner speelde, in een club in New York, was zelfs Metallica het voorprogramma van onze landgenoten! Daarna volgden nog een aantal andere singles, zoals Different Worlds en Friday Night, maar geen enkele wist het internationale succes van Burning Heart te evenaren. Uiteindelijk viel de band in 1986 uit elkaar.

r-386095-1331406735-jpeg

In 2004 werd in het tv-programma Single Luck uitvoerig aandacht besteed aan het nummer dat voor Vandenberg de internationale doorbraak betekende en in het buitenland als één van de beste power ballads ooit wordt gezien. Ook jaren later werd in de Top 2000 A GoGo een mini-documentaire aan Burning Heart gewijd.

Helaas hebben de mannen van Vandenberg, afgezien van een eenmalig optreden in het tv-programma Barend & Van Dorp in 2004, niet meer samen op het podium gestaan. Een juridisch geschil over het rechtmatig gebruik van de bandnaam Vandenberg heeft de band al jarenlang uit elkaar gescheurd. Het ziet er niet naar uit dat daar nog verandering in gaat komen. En dat is jammer, want veel rockliefhebbers kijken uit naar een terugkeer van deze roemruchte band. Dus moeten we het doen met de in 2004 verschenen verzamelaar The Definitive Vandenberg: een dubbel-cd met alle bekende nummers van Vandenberg, aangevuld met demo’s en live-opnames uit Amerika en Japan. Uiteraard neemt Burning Heart op dit muzikale overzicht een prominente plek in, met naast het origineel een nieuw opgenomen versie én een akoestische versie…

russel