Sinds 1986 is het Groningse muziekcentrum De Oosterpoort elk jaar het toneel van Noorderslag, het popfestival dat met een lineup van actuele bands en artiesten uit ons land wordt omschreven als ‘graadmeter van de Nederlandse muziek’.  Maar dit jaar was op een andere locatie in Groningen juist alle aandacht op het verleden gericht. Met het evenement ‘Sterren in MartiniPlaza’ werd namelijk teruggekeken op het Groninger Springtij, de opleving van de popscene van deze stad die eind jaren zeventig en begin jaren tachtig plaatsvond. Een direct gevolg van de regeling dat de plaatselijk horeca met livemuziek langer open mocht blijven én van het grote succes van Herman Brood,  die in 1976 met zijn net opgerichte band Wild Romance vrijwel alle kroegen van Groningen aandeed en daar zijn carrière begon. Kort daarna veroverde hij de rest van het land met nummers als Saturday Night, Never Be Clever, Hot Shot en I Love You Like I Love Myself en haalde in 1979 zelfs de Amerikaanse Billboard Hot 100! Herman kan dan ook met recht de grootste ster worden genoemd die uit de Groninger Springtij-beweging naar voren is gekomen.

Een aantal bands uit deze roemruchte periode speelden op 16 januari 2016 in MartiniPlaza, zoals Social Security, I Spy, AA and the Doctors en New Adventures. Vol inzet en passie werden ‘de nummers van toen’ weer gespeeld. Wat vooral opviel was het plezier waarmee de muzikanten op het podium stonden, na al die jaren weer terug in de spotlights met de nummers waarmee ze zo succesvol waren. Voor de 1100 bezoekers betekende het evenement een nostalgische terugkeer naar de hoogtijdagen van de Groninger popscene. Maar het was ook een eerbetoon aan de bands die Groningen destijds op de muzikale kaart van Nederland hebben gezet!

Hoogtepunt van de avond was het optreden van White Honey. De band die in 1978 werd opgericht, twee jaar later uit elkaar viel en met het debuutalbum Some Kind Of Woman een prima plaat heeft achtergelaten. Afgezien van gitarist Erwin Java – die door andere verplichtingen niet aanwezig kon zijn en werd vervangen door Klaas Post – was de band in MartiniPlaza weer in de originele bezetting te zien en te horen. Met drummer Peter Walrecht, bassist Derk Jolink, gitarist Robbie Elzinga en ‘last but not least’ zangeres Hanneke Kappen. Eén van de nummers op de setlist die avond was Nothing Going On In The City. Bijzonder om mee te maken dat dit nummer over Groningen in 2016 nog één keer live werd gespeeld… in Groningen!